Doelgroepenbeleid te complex
No-risk polis voor onbepaalde tijd
Werkdruk in de zorg het hoogst
Wet tegemoetkomingen loondomein
 
Transitievergoeding
Overzicht regelingen per doelgroep
Stress neemt toe onder werknemers
Kennis SV-regelingen van essentieel belang
Doelgroepenbeleid overheid te complex

Met het oog op de toekomst is het van belang dat zoveel mogelijk mensen via betaald werk hun steentje bijdragen aan de samenleving. De overheid komt met diverse maatregelen om de arbeidsparticipatie van iedereen te vergroten door onder andere de risico’s voor de werkgever te beperken. Nadeel is dat elke doelgroep een eigen regeling kent. Zo is er de Participatiewet voor arbeidsbeperkten, maar ook voor ouderen, jongeren en arbeidsongeschikten zijn er speciale regelingen. Voor werkgevers wordt het hele stelsel hierdoor ondoorzichtig.

Lees de visie van Robidus

No-risk polis voor onbepaalde duur

Voor de doelgroep Banenafspraak geldt de no-risk polis niet meer voor “slechts” 5 jaar, maar voor de gehele duur. Hierdoor komen de kosten van verzuim en arbeidsongeschiktheid van deze groep werknemers niet meer voor rekening van de werkgever.

Meer hierover
Werkdruk in de zorg het hoogst
Meer dan de helft van de zorg-werknemers vindt dat er heel veel werk verzet moet worden, in een hoog tempo. Daarnaast blijkt de emotionele belasting in de zorg het hoogst van alle bedrijfstakken.

Meer informatie

Wet tegemoetkomingen loondomein

De premiekorting en premievrijstellingen vervallen. Om gebruik te maken van de nieuwe regelingen is het van belang dat in 2017 de premiekortingen juist en volledig in de loonaangifte worden verwerkt.

Lees meer

Kennis van SV-regelingen van essentieel belang
Nederland kent zo'n honderd SV-regelingen. Om alle mogelijkheden optimaal te benutten is kennis nodig van de  situatie van de werknemer en de relevante actuele regelgeving. Het salarisadministratiesysteem biedt hier geen afdoende oplossing. Dit systeem werkt immers alleen perfect als de invoer volledig en juist is.

Lees hier het hele artikel

Transitievergoeding
De transitievergoeding bij ontslag komt niet meer volledig voor rekening van de werkgever indien de werknemer na twee jaar verzuim uit dienst gaat.  Werkgevers worden voortaan voor deze ontslagvergoeding gecompenseerd uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).

Hoe zit dit?

Overzicht regelingen per doelgroep

Voor welke doelgroep geldt welke compensatieregeling? Download het overzicht met alle relevante informatie per doelgroep.

Ga naar het overzicht

Bezoek de Robidus website
Stress neemt toe onder werknemers
Uit onderzoek van ArboNed blijkt dat 20 procent van het langdurend verzuim wordt veroorzaakt door stress. Werknemers met burn-out klachten verzuimen gemiddeld 242 dagen. Het blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende een verhoogd risico op een burn-out hebben.

Lees verder

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van Robidus.
Bekijk online | Contact | Profiel wijzigen | Afmelden